Perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piirin julkilausuma tuulivoiman haitoista

Etelä-Pohjanmaan piirin alueesta (Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa) on muodostunut tuulivoiman haittojen kokeilualuetta, mitä ei ole kunnissa onnistuttu ennakoimaan. Kyse on hyvin suuria riskejä käsittävästä liiketoiminnasta, jossa on vaaratekijänä myös ympäristön merkittävä saastuminen. Tuulivoimarakentaminen perustuu hulppeaan tukeen, mutta tuulivoimatuotantoa näinkin lähellä asutusta ei ole pystytty tieteellisesti todistamaan turvalliseksi tai haitattomaksi. Päinvastaista tieteellistä näyttöä maailmalta on sen sijaan usean vuosikymmenen ajalta.

Tuulivoimamelu on sekä taajuudeltaan että ajallisesti vaihtelevaa, joten siihen ei totu. Melu koetaan varsinkin yöaikaan pahimpana. Tutkimusten mukaan matalataajuiset ja infraäänet kantavat useita kymmeniä kilometrejä ja ne menevät rakenteiden läpi, ja näin häiritsevät etenkin yöaikaan ihmisten unta. Alueemme tuulivoimaloiden melupäästöjen seurauksena mm. eksponentiaalisesti yleistyvät univaikeudet ovat vakava uhka terveydelle ja työkyvylle.

Tyypillisiä matalataajuisen melun aiheuttamia ensimmäisiä stressioireita kehossa ovat mm. korvaoireet, päänsärky, huimaus, pahoinvointi, muisti- ja keskittymisvaikeudet, poikkeuksellinen ärtyisyys, lihasten voimattomuus ja kramppaaminen, verenpaineen voimakkaat vaihtelut, sydämen tiheälyöntisyys ja rytmihäiriöt sekä uni- ja nukahtamisvaikeudet.

Oireiden voidaan katsoa aiheutuvan tuulivoimaloista, jos ne ovat ilmaantuneet tuulivoimaloiden rakentamisen jälkeen.

Todisteluvelvollisuus ei ole tuulivoimatuotannon melupäästöjen sairastuttamilla ihmisillä, vaan viranomaisilla, mukaan luettuna kuntien valtuutetuilla.

Edellytämmekin, että sekä Etelä-Pohjanmaan että Pohjanmaan valtuustot asettavat kuntalaisten terveyden ja viihtyvyyden etusijalle. Tämä merkitsee sitä, että tuulivoimakaavoitus- ja rakentaminen keskeytetään, kunnes aiheutuneesta terveysongelmasta on saatu totuudenmukainen ymmärrys.

Perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piiri ry.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa